Referentie verhaal

Een nieuwe huisstijl voor Cour du Vin: “Aan een half woord genoeg”

Webshopeigenaar Martin Fennema is geen onbekende van 2 Gasten. Een vriendschap bestond al voor de samenwerking voor Cour du Vin. In 2020 ging Martin het platform runnen. Het eerste wat hij nodig vond: “Een frisse wind. Een nieuwe look en feel. De afgelopen jaren had er geen vernieuwing plaatsgevonden wat betreft het imago en de huisstijl. Daar moest wat aan gedaan worden.” Een uitgelezen opdracht voor 2 Gasten. De perfecte combinatie van een uniek recept met smakelijke, duurzame wijn.

Van hobby naar kwaliteit

Dat Martin voor de frisse wind door Cour du Vin bij 2 Gasten terechtkwam, is niet gek. “Ik heb Frank leren kennen bij een netwerkclub. Voor we het wisten zaten we te brainstormen over Cour du Vin, waarna we afspraken om verder te denken. Daaruit is een vriendschap ontstaan. Ik weet wat de mannen van 2 Gasten kunnen en heb vertrouwen in hen omdat ik ze ken.”

Toen Martin het bedrijf in 2020 volledig in handen kreeg, waren Frank en Bart dan ook een van de eersten bij wie hij aanklopte. “Ik dacht: wil ik er voor de volle 100 procent voor gaan, dan moet alles op de schop. Cour du Vin moest veranderen van een soort hobbybedrijf naar een serieuze, professionele importeur van kwaliteitswijnen.”

Meedenken over totaalconcept

Zodra Martin de knoop doorhakte om een professionaliseringsslag binnen Cour du Vin te maken, zat hij met 2 Gasten rond de tafel. “Ze hadden direct ideeën. Natuurlijk over de slogan en de huisstijl. Maar ze dachten ook mee over het hele verhaal. Welke boodschap moest het platform uitstralen? En hoe uit ik dat op een goede manier? Cour du Vin was maar een kleine speler, maar met behulp van 2 Gasten heb ik de tools in handen het een stuk groter te maken.”

Als eerst was er de slogan “Waar puur genieten een biologische keuze is.” Vervolgens brachten we het verhaal tot leven in het logo. Dat deden we vrij letterlijk. Je ziet het plein, de wijngaard, de boerderij van de wijnmaker, de fles en het klimaat wat onmisbaar is voor goede wijn. Heel deze vormgeving trekken we door naar alle uitingen van Cour du Vin.

Onderdompelen in wijn

Zoals we zelf alle ingrediënten in kaart brengen voordat we een uniek recept voor MijnWijnPlein maakten, moesten we ook eerst alles weten van de wijnen. En dat betekent meer dan alleen proeven. Martin: “2 Gasten is bij een aantal wijnmakers geweest. Ze dompelden zich volledig onder in de materie. Zo werkten ze bij mij thuis waar ze tal van boeken lazen over wijn, verhalen van wijnmakers ontdekten en toegang hadden tot mijn enorme fotobibliotheek. Voor hen was dit een grote bron aan informatie waar het verhaal mee gemaakt werd.”

“Uiteindelijk was er minimale briefing nodig. Frank en Bart deden zelf veel research. Ze hadden aan een half woord genoeg. De eerste slogan, het eerste logo en de eerste huisstijl was direct raak. Er hoefde niets heen en weer te gaan, ik was van de eerste opzetten al totaal flabbergasted. Het voelde als een jas die meteen goed past.”

Ik was van de eerste opzetten al totaal flabbergasted. Het voelde als een jas die
meteen goed past.

– Martin Fennema

Goed laten rijpen

Een goede wijn heeft tijd nodig om nog smakelijker te worden. Net als een samenwerking. “Wat ik fijn vind, is dat 2 Gasten niet alleen de vormgeving doet en dan vertrekt. Wat ze doen is zichtbaar goed. Ze communiceren helder. En blijven dat ook doen als hun taak volbracht is. Ze houden een vinger aan de pols. Schaven bij als dat toch nodig blijkt. En ze blijven altijd actief meedenken over de volgende stap van Cour du Vin. Dat voelt als een waardevolle samenwerking.”

Tijd voor een unieke vormgeving die volledig past bij de huisstijl?